Stručné dějiny drog - Escohotado, Antonio; Janda, Luděk (Volvox Globator, 2003)
V knize, balancující mezi historií a vědou, se autor (španělský sociolog) vydává po stopách lidské záliby v drogách a omamných látkách. Začíná ve 3. tisíciletí př. Kr. a dostává se až k moderním psychedelikům. Některé z velmi oblíbených drog, jako např. kofein a konopí, sleduje až k jejich překvapivě raným začátkům. Všímá si role, jakou drogy hrály při prastarých náboženských obřadech a analyzuje jejich snadný přechod směrem k sekulárnější kultuře bažící po požitcích i bláznovství současné války proti drogám, na druhé straně i beznaděj všech snah o jejich úplné odstranění.
Labyrint ; 5. svazek
Keywords: Substance-Related Disorders; rostlinné extrakty; návykové chování; adiktologie; Plant Extracts; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; behaviorální vědy; Behavior, Addictive