Narodilo se s problémy a co bude dál? - Sobotková, Daniela; Dittrichová, Jaroslava (Grada, 2003)
Kniha seznámí čtenáře s prožitky a zkušenostmi pěti rodin, do nichž se narodilo dítě se závažnými zdravotními komplikacemi. Uvádí některé obecnější charakteristiky vývoje dětí s problémy, zejména dětí, které se narodily předčasně, a upozorňuje na obtížnou prognózu pozdějšího vývoje z raného období života. Sleduje vývoj dětí spolu s rodiči a psychology již v průběhu těhotenství, po porodu, po propuštění do domácí péče až do dosažení školního věku. Zmiňuje se o těžkostech, které musejí rodiče dětí s vývojovými problémy často překonávat, ale i o tom, co jim hlavně pomáhalo vypořádat se s těžkou životní situací. Vede rovněž k zamyšlení a přináší poučení pro všechny, kterým není lhostejný život druhých. Knihu napsala paní psycholožka D. Sobotková ve spolupráci s J. Dittrichovou.
Pro rodiče
Keywords: Developmental Disabilities; Infant, Low Birth Weight; vývojové poruchy u dětí; Child Development; perinatologie; dítě hospitalizované; Infant, Premature; pediatrie; vývoj dítěte; novorozenec s nízkou porodní hmotností; Perinatology; POROD PŘEDČASNÝ; perinatologie a neonatologie; novorozenec nedonošený; Child, Hospitalized