Praktická angiologie - Puchmayer, Vladimír; Roztočil, Karel (Triton, 2003)
\"Publikace: Praktická angiologie - Druhé, rozšířené a přepracované vydání - Karel Roztočil;Vladimír Puchmayer. Obor, jehož základy u nás mezi dvěma světovými válkami položil prof. MUDr. Bohumil Prusík, DrSc., se podobně jako řada jiných v uplynulých několika letech rozvinul v míře, která zaskočila i zkušené klinické angiology. Vysoká míra spolehlivosti především invazivních diagnostických metod a spolu s nimi škála progresivních léčebných postupů posunula angiologii mezi obory, které připoutávají svými výsledky zájem nejširší veřejnosti. Předností této monografie je vedle stručných anatomických i patofyziologických poznámek, které uvádějí jednotlivé kapitoly, především přehlednost, jež nezapře bohaté pedagogické zkušenosti autorů. Přímý Prusíkův žák, doc. MUDr. Vladimír Puchmayer, CSc., emeritní přednosta IV. interní kliniky 1. LF UK v Praze a zakladatel Angiocentra Všeobecné fakultní nemocnice, spolu s MUDr. Karlem Roztočilem, CSc., řadu let působícím na předním kardioangiologickém pracovišti v pražském IKEM, patří jistě mezi nejpovolanější z těch, kteří mohou v uvedeném kontextu oslovit zájemce o tento atraktivní obor. Monografie je doplněna přehledem literatury, jmenným a věcným rejstříkem, obrázky a tabulkami.
Keywords: embolie a trombóza; Phlebography; Vascular Neoplasms; nemoci cév; flebografie; Veins; nádory lymfatických cév; vény; angiologie; Angiography; Vascular Diseases; angiografie; Embolism and Thrombosis; vaskulární nádory; Neoplasm, Lymphatic Tissue