Změny spektra aminokyselin v biologických tekutinách a tkáních u dětí s nádorovým onemocněním - Masopust, Jaroslav; Šprongl, Luděk; Pýcha, Karel; Cerhová, Marie; Slaměník, Marek (Iga MZ ČR, 2000)
Aminokyseliny potřebuje jak nádorová tkáň (proliferace maligně transformovaných buněk), tak zdravá tkáň dětského organismu (udržení základních životních funkcí a potřeb vyvíjejícího se organismu, imunit. obrana vůči nádoru,adaptace na agresivní terapii).Projekt je zaměřen na vyšetřování spektra aminokyselin pomocí HPCL v biologických tekutinách (plasma,mozkomíšní mok,moč,ev.exudáty) a tkáních nádoru i tkáních nenádorových u dětí nemocných pro solidní tumory) nádory mozku, neuroblastom, Wilmův tumor.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: nutriční podpora; Infant; dospělí; onkologie; nádory; Nutritional Support; Amino Acids; Cell Transformation, Neoplastic; nádorová transformace buněk; biochemie; referenční hodnoty; Adult; Chromatography, High Pressure Liquid; Colorectal Neoplasms; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; kolorektální nádory; Neoplasms; dítě; Reference Values; Child; kojenec; aminokyseliny