Prognostický význam biochemického monitorování v gerontologii - Solichová, Dagmar; Blaha, Vladimír; Zadák, Zdeněk; Brátová, Miluše; Hyšpler, Radomír; Žďánský, Petr; Klejna, Miloš; Jurašková, Božena; Melichar, Bohuslav (Iga MZ ČR, 2001)
Prospektivní klinická studie mechanismů stárnutí u dlouhověkých pacientů (starších 90 let) bude studovat vztah mezi biochemickými markery, morbiditou a mortalitiu. Bude hodnotit využití těchto biochemických parametrů pro jejich predikci. Budou sledoványzejména: 1) struktura buněčných membrán, 2) lipoperoxidace, 3) antioxidanty, 4) nutriční stav, 5) aktivace imunity
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: prognóza; stárnutí; Biomarkers; Prognosis; biochemie; Aging; Longevity; biologické markery; Aged; Prospective Studies; senioři; dlouhověkost; geriatrie; prospektivní studie