Mechanizmy tkáňového zánětu u nemocných s polymyozitidou a dermatomyozitidou - Vencovský, Jiří (Iga MZ ČR, 2002)
Studium mechanizmu imunitních změn a poškození svalu u nemocných s polymyositidou a dermatomyositidou. Srovnání imunohistologie z postižené a nepostižené části svalu vybrané pomocí magnetické rezonance.Sledovány CC chemokiny a chemokinové receptory. Vyšetření podílu aktivace endoteliálních buněk, apoptotických molekul, cytokinů a pomocných T lymfocytárních subpopulací. Stanovení role deponovaných imunoglobulinů a jejich autoprotilátková aktivita.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: chemokiny; cytokiny; Dermatomyositis; Chemokines; mediátory zánětu; Inflammation Mediators; Cytokines; Polymyositis; polymyozitida; revmatologie; receptory cytokinové; dermatomyozitida; Receptors, Cytokine