Zvýšená extravaskulární plicní voda a porušená střevní integrita u syndromu akutní dechové tísně jako součásti systémové zánětlivé odpovědi - Matějovič, Martin; Novák, Ivan; Rokyta, Richard; Kroužecký, Aleš (Iga MZ ČR, 2002)
Řešení otázky patofyziologie abnormální akumulace etravaskulární plicní vody (EVLW) u syndromu akutní dechové tísně (ARDS) a objasnění vztahu plicního vaskulárního postižení k intestinální permeabilitě. Definovat úlohu meziorgánových interakcí plíce-splanchnicus v patogenezi ARDS a syndromu multiorgánové dysfunkce (MODS)
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Respiratory Distress Syndrome, Newborn; multiorgánové selhání; syndrom respirační tísně novorozenců; plicní edém; urgentní lékařství; Multiple Organ Failure; Pulmonary Edema