Úloha a mechanismus účinku volných radikálů v patogenezi a terapii bolesti - Rokyta, Richard (Iga MZ ČR, 2001)
Na modelu exoerimentální bolesti u laboratorních potkanů budeme testovat účinek dalších látek s antioxidačním a scavangerovým účinkem (melatonin, PBN) a jejich eventuální potenciaci účinku analgetika potenciální aplikaci v humánní medicíně. Použitím metody spin-trapping EPR pro přímé určování volných radikálů zejména singletového kyslíku, radikálu nitroxidu a dalších látek ROS (Reactive Oxygen Species) se chceme pokusit o určení mechanismu účinku antioxidačních látek u bolestivých syndromů.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: melatonin; Oxidative Stress; Disease Models, Animal; oxidační stres; antioxidancia; modely nemocí na zvířatech; Antioxidants; patologie; fyziologie; Melatonin