Lumbální infuzní test a transkraniální Doppler v diagnostice a léčbě normotenzního hydrocefalu - Sameš, Martin; Vaněk, Petr (Iga MZ ČR, 2003)
Předmětem zájmu projektu je diagnostika a léčba normotenzního hydrocefalu (NPH). V České republice uniká v současné době diagnóze 700-1100 nemocných ročně. Navrhovatel předkládá v tuzemsku zcela ojedinělý soubor 94 testovaných nemocných. Navrhovaná metodika zahrnuje kromě zavedených diagnostických postupů, tj. CT a MRI, testování pomocí lumbálního infuzního testu ( LIT ) a pomocí transkraniálního Dopplera ( TCD ). Ověření očekávaných výsledků projektu umožní neinvazní diagnostiku NPH a zcela unikátní metodu monitoringu funkce zkratu po operaci.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: ventrikuloperitoneální zkrat; myelografie; neurologické manifestace; Neurologic Manifestations; kontrastní látky; normotenzní hydrocefalus; Cerebrospinal Fluid Pressure; Ventriculoperitoneal Shunt; Hydrocephalus, Normal Pressure; Myelography; neurochirurgie; tlak mozkomíšního moku; Contrast Media