Karcinogenní riziko u profesionálně exponovaných osob se zvýšenou hladinou chromozómových aberací - Šmerhovský, Zdeněk; Landa, Karel; Rössner, Pavel; Cikrt, Miroslav; Jůzová, Dagmar; Brabec, Marek (Iga MZ ČR, 2002)
Předmětem studie je vztah mezi frekvencí chromozomových aberací (CHA) a výměn sesterských chromatid (SCE) lymfocytů periferní krve a výskytem maligních onemocnění u osob profesionálně exponovaných karcinogenům. Budou vypočteny ukazatele standardizované nemocnosti (SMR). Využijí se údaje o profesionální expozici karcinogenů, o kouření, věku a pohlaví a posoudí asociace k CHA a SCE.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Cytogenetic Analysis; pracovní lékařství; karcinogeny životního prostředí; Chromosome Aberrations; pracovní expozice; cytogenetické vyšetření; radioaktivní znečišťující látky; Carcinogens, Environmental; biologie; Radioactive Pollutants; Occupational Exposure; environmentální vědy; chromozomální aberace