Dekompenzace zdravotního stavu geriatrických pacientů - podíl svalového postižení - Kalvach, Zdeněk (Iga MZ ČR, 2003)
Bude vyšetřen soubor 80 osob starších 80 let se zlomeninou horního konce femoru.Peroperačně bude získána svalová tláň z m.quadriceps femoris k histologickému vyšetření (elektronmikroskopie,histochemie) a hodnocení involuce a myopatie. Bude posouzen podíldenervace (neuropatie m.Alzheimer) a korelace s kostí atrofií,bude-li současně odstraňována kost (např.totální náhrada hlavice).Vyšetření bude doplňeno densitometrií,vyšetřením svalové síly a hodnocením nutrice a rizik neuropatie. Kontrolní skupinou budou osoby mladší 60 let operované ze stejného důvodu.Bude hodnocen vliv svalových změn na průběh rehabilitace prováděné standardisovaným způsobem. Histologické vyšrtření bude zahrnovat elektronmikroskopické vyšetření,hodnocení svalových vláken,přítomnostivakuol a filament,protilátkové hodnocení především beta amyloidu,jeho prekurzoru,ubiquitinu,presenilinu 1,apolipoproteinu E.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Muscle, Skeletal; geriatrie; Aging; nemoci svalů; kosterní svaly; Muscular Diseases; Muscular Disorders, Atrophic; senioři; myozitida s inkluzními tělísky; Aged; Myositis, Inclusion Body; patologie; stárnutí; svalové atrofie