In vitro a in vivo funkce izolovaných zvířecích a lidských Langerhansových ostrůvků a možnost jejího ovlivnění v modelu allogenní transplantace - Saudek, František (Iga MZ ČR, 2003)
Bude vyvíjena metoda izolace lidských Langerhansových ostrůvků potenciálně vhodných k transplantaci.Dále bude studována možnost navození imunologické tolerance kontransplatací kostní dřeně a Langerhansových ostrůvků v allogenním modelu u potkanů. Funkceizolovaných ostrůvků bude testována stimulací sekrece inzulínu in vitro a experimentální xenotransplantací diabetickým myším. Mikrochimerismus hematopoetických buněk bude navozen allotransplantací kostní dřeně pod clonou časově omezené imunosupresivní léčby.Ostrůvky od stejného dárce budou zmraženy a implantovány diabetickým příjemcům po průkazu mikrochimerismu PCR metodou. Transplantace mražených ostrůvků po dosažení úplné či částečné tolerance touto málo invazivní metodou by mohla být prakticky využita i pro klinickou transplantační léčbu diabetu mellitu I.typu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: transplantace Langerhansových ostrůvků; Langerhansovy ostrůvky; přežívání štěpu; transplantologie; homologní transplantace; kultivované buňky; Cells, Cultured; Islets of Langerhans; Islets of Langerhans Transplantation; Graft Survival; Transplantation, Homologous