Význam mutací mitochondriální DNA v patogenese získané sideroblastické anémie a ostatních podtypů myelodysplastického syndromu - Šišková, Magda (Iga MZ ČR, 2003)
Patogenetická část:1.isolace mitochondriální frakce z erytroidních buněk kostní dřeně,2.detekce mutací mtDNA prostřednictvím RFLP analýzy,3.spektrofotometrické stanovení aktivity a elektroforetická analýza enzymů dýchacího řetězce. Klinická část:1.korelace nálezů mutací mtDNA s klinickým obrazem a s ostatními laboratorními nálezy 2.prognostický význam věnečkovitých sideroblastů u ostatních podtypů MDS ev.akutní leukemie.3.Vztah RARS a nádorových onemocnění.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: DNA Mutational Analysis; biologie; DNA, Mitochondrial; hematologie a transfuzní lékařství; sideroblastická anemie; myelodysplastické syndromy; Myelodysplastic Syndromes; mutační analýza DNA; Anemia, Sideroblastic; mitochondriální DNA