Mechanické vlastnosti krysích kostí hodnocené tahovými a ohybovými testy po léčbě estrogeny - Broulík, Petr; Málek, Přemysl (Iga MZ ČR, 2003)
Mechanické vlastnosti kosti nejsou závislé jen na množství minerálu, ale také na struktuře kosti. Ztráta pevnosti kosti může býti dána změnou struktury beze změn v obsahu minerálů kosti. Velmi málo dosud známe o vlivu estrogenů na pevnost kosti. Nejlepším modelem postmenopausální OP se ukazuje ovariektomie u krys. V našich pokusech chceme pomocí tahových a ohybových testů měřit mrchanické vlastnosti kosti. Chtěli bychom objasnit vztah mezi pevností kosti a kostní densitou při různých dávkách estrogenů.Výsledky by pomohly určit nejnižší možnou dávku estrogenu pro kost, která by měla ještě pozitivní účinek na mechanické vlstnosti kosti.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Albers-Schönbergova nemoc; Estrogen Replacement Therapy; estrogenní substituční terapie; Disease Models, Animal; vnitřní lékařství; modely nemocí na zvířatech; estradiol; krysa rodu Rattus; kostní denzita; Estradiol; Bone Density; Hyperthyroidism; hypertyreóza; Osteopetrosis; Rats