Přírodní toxiny a jedy - Hrdina, Vratislav (Galén, 2004)
Přírodní toxiny jsou chemické látky biologického původu, produkované jednobuněčnými i mnohobuněčnými organismy ve speciálních žlázách, tkáních a pletivech. Utvářely se v procesu evoluce v mikroorganismech, v houbách, rostlinách i živočiších a v tomto časově dlouhém procesu získaly specifické a mnohdy jedinečné vlastnosti. Jedy některých rostlin nebo i živočichů a jejich toxické vlastnosti byly známy a využívány (popřípadě zneužívány) k různým účelům již v nejstarších úsecích lidských dějin.
Keywords: jedy; jedovaté rostliny; biologické toxiny; Plant Poisoning; Toxins, Biological; otrava rostlinami; alkaloidy; Animals, Poisonous; jedovatá zvířata; toxikologie; Plants, Toxic; Toxicology; biologie; Alkaloids; Poisons