Fotoprotekce kůže : ochrana kůže před účinky ultrafialového záření - Ettler, Karel (Triton, 2004)
Ultrafialové záření (UV-B i UV-A) je součástí slunečního světla, je vyzařováno i některými umělými zářiči (např. v soláriích). Na lidskou kůži může mít řadu nežádoucích účinků krátkodobých (solární popálení, vznik fotodermatóz), ale také dlouhodobých (aktinické stárnutí kůže, fotoimunosuprese, fotokarcinogeneze). V publikaci jsou popsány některé vlastnosti UV záření, jeho měření a interakce s lidskou kůží. Dále jsou zde podrobně charakterizovány faktory přirozené ochrany kůže, jako je pigmentace a rohová vrstva pokožky, a také rozebrány možnosti umělé ochrany. Mezi ně patří používání oděvu, dále ochranných krémů (sunscreenů), jejichž vlastnosti lze přizpůsobovat konkrétním podmínkám slunění (spektrum ochrany, fotostabilita, ochranný faktor, vodostálost, aplikační forma, apod.), v neposlední řadě i vnitřně podaných léků. Ke zmírnění následků oslunění slouží podpora reparačních mechanismů v kůži a užití antioxidantů. Na závěr jsou zdůrazněny principy prevence, založené na osvětových opatřeních a informovaném využití solárního a ozónového zpravodajství.
Keywords: sluneční záření; Dermatitis, Photoallergic; stárnutí kůže; Skin Neoplasms; Sunlight; Skin Pigmentation; Ultraviolet Rays; pigmentace kůže; Skin Aging; ultrafialové záření; fotoalergická dermatitida; dermatovenerologie; nádory kůže