Klinické studie v kardiologii : přehled nejvýznamnějších studií let 2002-2003 - Špinar, Jindřich (Grada, 2004)
Tato kniha je již třetí v pořadí, snažíme se tak vyplňovat mezeru v naší kardiologické literatuře, kde chybí souborný přehled dosud publikovaných klinických studií, které jsou opakovaně citovány a prezentovány v odborné (ale i populární) literatuře, na přednáškách či na prezentacích farmaceutických firem. V současné době existuje záplava výsledků různých klinických studií, které přinášejí řadu informací o úspěšnosti či neúspěšnosti léčebných postupů v kardiologii. Stejně jako v předchozích vydáních jsme se snažili zařadit pouze ty studie, lteré splňují požadavky, které jsou podkladem pro medicínu postavenou na důkazech (evidence based medicine - EBM). Vybírali jsme studie, které sledovaly dostatečný počet nemocných po dostatečně dlouhou dobu a nebo studie, které přinesly zásadní informace a jsou opakovaně v odborné literatuře citovány.
Keywords: Evaluation Studies as Topic; hodnocení léčiv; kardiologie; hodnotící studie jako téma; nemoci srdce; Drugs, Investigational; Drug Evaluation; klinické zkoušky jako téma; Clinical Protocols; klinické protokoly; Heart Diseases; Cardiology; testované léky; Clinical Trials as Topic