Transplantace srdce : pohled kardiologa - Málek, Ivan (Triton, 2004)
Publikace přináší pohled kardiologa na problematiku srdeční transplantace a zkušenosti s transplantacemi srdce v České republice. Autor informuje o zásadách indikace k transplantaci a rovněž o kontraindikacích tohoto operačního výkonu. Kniha seznamuje s organizací a samotným provedením transplantace a popisuje péči o nemocného v pooperačním období. Pozornost je věnována hodnocení klinické účinnosti transplantace srdce (mj. přežívání nemocných po operaci, kvalita života nemocných) a také nevyřešeným otázkám srdeční transplantace (jako je např. nedostatek dárců, nutnost invazivní diagnostiky rejekce, humorální rejekce, nežádoucí účinky imunosupresiv, rozvoj koronární nemoci štěpu, mechanická podpora či náhrada srdce, xenotransplantece).
Keywords: transplantologie; Cardiac Surgical Procedures; transplantace orgánů; Graft vs Host Reaction; nemoci srdce; reakce štěpu proti hostiteli; Heart Transplantation; Cardiology; Heart Diseases; kardiologie; kardiochirurgické výkony; transplantace srdce; Organ Transplantation