Mókša : klasické spisy Aldouse Huxleyho o psychedelii a vizionářském zážitku - Huxley, Aldous; Hofmann, Albert; Osmond, Humphry; Shulgin, Alexander; Horowitz, Michael; Palmer, Cynthia (Volvox Globator, 2002)
Anglický spisovatel a filosof A. Huxley rozhodně nebyl zastáncem návykových drog, které ničí tělo a mysl (heroin, kokain), ale v posledních deseti letech života (1953 až 1963) aktivně experimentoval s látkami, které se označují jako psychedelika. Jsou to především halucinogenní drogy přírodního původu, používané po tisíciletí v Jižní Americe při náboženských obřadech a léčení. Ve svých spisech a přednáškách odpovídá na otázku, proč použil psychedelika jako nástroje duchovního zkoumání. Usiloval o to, aby experimenty dokázal, jak se vizionářské zážitky (vyvolané užitím drog) dají využít ke prospěchu společnosti, zvlášť v době nepřátelsky naladěné proti mystickým zážitkům. Součástí knihy jsou dopisy a přednášky, které nebyly ještě publikovány. Obsahuje rejstřík.
Labyrint ; sv. 4
Keywords: Magic; metafyzické vztahy mezi duší a tělem; spiritualita; Shamanism; halucinogeny; Hallucinogens; okultismus; okultní vědy; magie; Occultism; angličtí spisovatelé; Spirituality; anglická literatura; šamanismus; Mind-Body Relations, Metaphysical