Sny naživo : psychoterapeutické inspirace - Jára, Martin (Pražská vydavatelská společnost, 2004)
Parné léto 2003. Pec pekelná. Nicméně mám sen, v němž na prašnou cestu v parku padá stříbrný sníh. Už ve snu si říkám, že jsem svědkem zázraku. Už ve snu ale také pochybuji: sníh v létě? Nemožné ... Sen dokáže nemožné. Sen může zchladit pec pekelnou a seslat sněžného anděla. Sen nabízí změnu. Také snícímu. Zatímco běžně je tato nabídka vydána napospas náhodě, znalostem či osobní ochotě, v prostředí psychoterapie - aspoň tomu věřím - se její šance zvyšuje. Terapeut může transformační sílu snů uvolnit a nasměrovat. Pokud jeho práce vychází vstříc práci snu, pak se může stát malý zázrak - a velká změna. Kniha Sny naživo chce podpořit setkání se sny, ať vlastními či cizími, jmenovitě na území psychoterapie. Lze ji chápat jako manuál, neboť obsahuje myšlenková schémata, cvičení a příklady. Může sloužit i jako volný soubor inspirací, mimo jiné díky hojně citované odborné a krásné literatuře. Bezpochyby je to i reportáž z praxe jednoho terapeuta, dokumentuje totiž mé zkušenosti, objevy, omyly. Původními adresáty knihy byli psychoterapeuti, ale dnes se domnívám, že osloveni mohou být i kolegové ze spřízněných oborů, studenti psychoterapie a psychologie, stejně jako zájemci o vlastní terapii a snění.
Keywords: gestalt terapie; symbolismus; terapie; sny; psychoterapie; Dreams; Psychotherapeutic Processes; Psychotherapy; psychologie, klinická psychologie; Symbolism; Gestalt Therapy; psychoterapeutické procesy