Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty - Kohout, Pavel (Maxdorf, 2004)
Idiopatické střevní záněty (ISZ) jsou choroby trávicího traktu, které těsně souvisejí s výživou. Klinické projevy ISZ jsou často spjaty s požíváním potravy, zvláště u pacientů s Crohnovou chorobou se stenózami trávicí trubice mohou být tyto obtíže prvním projevem nemoci po stravě s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny. Může být být způsobena poklesem chuti k jídlu, bolestí břicha při jídle, zvýšenou zánětlivou aktivitou a zvýšením energetického výdeje, zhoršením absorpce jednotlivých živin, ztrátami krve a bílkovin při průjmových stolicích či enteroragii, píštělemi či stomií nebo snížením absorpční plochy po opakovaných resekcích. Také v klidové fázi anorektickým či katabolickým vlivem léků může docházet ke zhoršování stavu výživy.
Keywords: parenterální výživa; ulcerózní kolitida; Inflammatory Bowel Diseases; Parenteral Nutrition; dieta; Nutritional Physiological Phenomena; Short Bowel Syndrome; idiopatické střevní záněty; Crohnova nemoc; nutriční terapie, dietoterapie a výživa; Colitis, Ulcerative; gastroenterologie; fyziologie výživy; Diet; Crohn Disease; syndrom krátkého střeva