Maminko, mě bolí bříško - Sedláčková, Miloše (Triton, 2004)
Průjem, zácpa, zvracení, polknutí cizích těles, poruchy vstřebávání a trávení potravy - tyto a další gastroenterologické problémy či přímo onemocnění často postihují děti. A tak cílem publikace je podat informace o nejzávažnějších onemocnění trávicího ústrojí dětí na laické úrovni, aby se co nejvíce prohloubila spolupráce lékařů a rodičů. Neboť právě spolupráce těch, kteří pečují o nemocné dítě mimo zdravotnické zařízení, je nezbytným předpokladem úspěšné léčby nejen v případě pediatrické gastroenterologie. Autorka vychází ze svých celoživotních zkušeností s gastroenterologickou léčbou dětí a snaží se veřejnost srozumitelně seznámit s touto problematikou, poskytnout zásady správné prevence i drobná, leč důležitá doporučení v případě výskytu příslušných zdravotních komplikací. Důraz klade na již výše zmíněnou spolupráci rodičů a lékařů. Výklady doplňují ukázky konkrétních příkladů z praxe. Kniha je vhodná jako příručka pro rodiče malých dětí.
Keywords: trávicí systém; Abdominal Pain; Colic; Child; gastroenterologie; Constipation; bolesti břicha; dítě; fyziologie výživy dětí; pediatrie; zácpa; Digestive System; Child Nutritional Physiological Phenomena; nutriční poruchy u dětí; Child Nutrition Disorders; kolika