Antropologie pro každý den - Wolf, Josef (ARSCI, 2004)
Souhrn základních antropologických poznatků o biologických, kulturních a společenských specifikách člověka a o umění žít jako člověk. Kniha představuje antropologii jako mladý vědní obor, který se zabývá studiem člověka a poskytuje podklady pro umění žít. Nenalezneme zde nástin dějin antropologie či teoretické seznámení s tímto oborem, nejedná se ani o souvislý přehled vývoje člověka a lidské kultury. Čtenáři se předkládá široké spektrum nejrůznějších antropologických informací o biologických, kulturních a sociálních aspektech člověka: např. poznatky o anatomii člověka, symbolice čísel a barev, stručný nástin problematiky jazyka, ras, národností, otázka drog, ale také popis významu rodiny, postavení ženy ve společnosti či apelace na dodržování správné životosprávy. Velká pozornost je věnována budoucnosti lidstva, a tedy i umění žít (a stárnout). Antropologie je zde tedy představena na základě konkrétních poznatků, spjatých s praktickým životem.
Keywords: Anthropology, Cultural; antropologie fyzická; antropologie; Anthropology, Physical; kulturní antropologie; Anthropology