Causae mortis v chirurgii na přelomu tisíciletí - Pafko, Pavel (Galén, 2005)
Monografie navazuje na publikaci prof. E. Poláka, která vyšla v roce 1961. Byl to první titul v českém písemnictví, který komplexně ukázal na to, o čem se málo mluví - tedy o úmrtích v chirurgii a jejich příčinách. Profesor Pafko se spoluautory uspořádal publikaci na toto téma nyní znovu po více než 40 letech a snaží se v ní ukázat, že i přes pokrok medicíny není chirurgická operace nic banálního. Lidé si totiž dost často neuvědomují, že i při běžném zákroku může dojít ke komplikacím, které mohou vést až k úmrtí pacienta. Některé příčiny smrti zůstávají stejné, některé prakticky vymizely, ale objevily se nové, dříve neznámé. Dnes jsou totiž už operováni i nemocní, kteří by před 50 lety k operaci indikování vůbec nebyli.
Keywords: mortalita; Hospital Mortality; Surgical Procedures, Operative; chirurgie operační; chirurgie; mortalita v nemocnicích; Mortality; General Surgery