Interakce oxidu dusnatého, peroxynitritu a oxidativního stresu u klinicky relevantního modelu septického šoku - Matějovič, Martin; Kroužecký, Aleš; Novák, Ivan; Rokyta, Richard; Rušavý, Zdeněk; Třeška, Vladislav (Iga MZ ČR, 2004)
Řešení úlohy selektivní inhibice iNOS v kombinaci s neutralizací superoxidu s cílem zabránit toxickému vlivu NO a jeho derivátu peroxynitritu u septického šoku. Charakterizovat význam interakce oxid dusnatý-peroxynitrit v patofyziologii sepsí indukovaných změn v hepato-splanchnické oblasti. Projekt je realizován na experimentálním klinicky relevantním, endotoxinem indukovaném, hyperdynamickém modelu septického šoku prasete, který úzce imituje patofyziologii septického šoku v klinické situaci.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Nitric Oxide; oxidační stres; Peroxynitrous Acid; chirurgie; Shock, Septic; oxid dusnatý; kyselina peroxydusitá; Oxidative Stress; anesteziologie a intenzivní lékařství; septický šok