O lidské povaze : krátká zamyšlení nad psychickou a duchovní kulturou osobnosti - Smékal, Vladimír (Cesta, 2005)
Vysokoškolský profesor psychologie osobnosti předkládá čtenářům vědecké poznatky i vlastní postřehy o povahových vlastnostech a stavech osobnosti, a to jak o těch, které nám komplikují naše vztahy k druhým a k světu, tak o těch, díky nimž dokážeme vést svůj život ke spokojenosti své i bližních. Ve svých zamyšleních klade důraz na poznání a respektování psychických a duchovních podmínek kvality života současného člověka.
Keywords: Life Style; životní styl; spiritualita; psychologie, klinická psychologie; Love; Personality; Spirituality; láska; osobnost; Psychological Theory; psychologická teorie