Syndrom kostrče a pánevního dna - Marek, Jiří (Triton, 2005)
Do ordinace lékaře, který se zabývá pohybovým aparátem, přicházejí nemocní stěžující si na obtíže, které kromě jiného narušují a znesnadňují jejich statiku a dynamiku. Toto staticko-dynamické omezení je zpravidla provázeno bolestí, omezením rozsahu pohybu, závratí, někdy nauzeou, jindy příznaky neurovegetativní dystonie. Přestože bolest bývá lokalizována různě, nejčastěji do kříže a beder, místem primárního postižení bývá mnohdy kostrč a k ní upnuté svaly pánevního dna. Publikace shrnuje teoretické poznatky a praktické zkušenosti s diagnostikou a léčením syndromu kostrče a pánevního dna, které shromáždili pracovníci Kliniky komplexní rehabilitace Monada za řadu posledních let.
Keywords: rehabilitační a fyzikální medicína; cvičení; kostrč; pánevní bolest; Exercise; pánevní dno; Pelvic Floor; Coccyx; Pelvic Pain