Ilustrovaný mikrobiologický slovník - Klaban, Vladimír (Galén, 2005)
V evropském měřítku ojedinělé encyklopedické dílo obsahuje téměř 800 hesel, která jsou zpracována ze všech podstatných hledisek – lékařského, přírodovědeckého, zemědělského a ekologického. Ilustrovaný víceoborový mikrobiologický slovník u nás dosud nevyšel. Je napsán ve formě terminologického a současně i výkladového slovníku a obsahuje nejzákladnější pojmy z různých oblastí mikrobiologie. Základem je obecná a lékařská mikrobiologie, dále jsou prezentována hesla z dalších aplikovaných mikrobiologických oborů. Slovník zahrnuje termíny dvojího řádu: jednak základní, nosné, a potom kontextové, které mají přispět k vyjádření určitých souvislostí a návazností mezi termíny základními. U mnoha termínů jsou odkazy na pojmy příbuzné, související nebo souvztažné, tak aby mohlo být původní heslo komplexněji doplněno. Současně čtenář najde téměř u všech výrazů odkazy na doporučenou literaturu jak domácí, tak i zahraniční. Zařazena je i etymologie mnoha odborných výrazů a historický přehled vývoje mikrobiologie. Kniha je určena pro studenty i učitele středních škol a posluchače vysokých škol, pro něž je důležité seznámit se s mikrobiologií, která však nemusí být jejich hlavním studijním oborem nebo specializací. Dále ji využijí pracovníci všech laboratoří, kteří přicházejí do styku s mikrobiologickou problematikou. V neposlední řadě pak poslouží všem čtenářům zajímajícím se o mikroorganismy a jejich význam v přírodě.
Keywords: terminologie jako téma; Terminology as Topic; mikrobiologie, lékařská mikrobiologie; mikrobiologie; encyklopedie jako téma; Dictionaries as Topic; Encyclopedias as Topic; slovníky jako téma; Microbiology