Studium genetické závislosti u ankylosující spondylitidy - Hrba, Jaroslav (IGA MZ ČR, 2004)
Zjištění genetického podílu na onemocnění ankylosující spondylitidou pomocí detekce mikrosatelitních úseků.Akumulace rodin se sourozeneckým výskytem nemoci.Detekce polymorfismu genu IL-1Ra a vztah ke schopnosti produkce proteinu. Účast na Evropské kolaborativní studii genetické závislosti ankylosující spondylitidy.sledování závažnosti onemocnění a její progrese pomocí standardizovaných dotazníků a vztah klinického obrazu ke genetickému vybavení.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: sourozenci; Genetic Counseling; genetika, lékařská genetika; ankylózující spondylitida; Spondylitis, Ankylosing; genetické poradenství; interleukiny; průzkumy a dotazníky; Interleukins; pediatrie; Polymorphism, Genetic; Siblings; polymorfismus genetický; Surveys and Questionnaires