Vývoj PCR testů pro rutinní diagnostiku Treponema pallidum subspecies pallidum - Křemen, Jaromír (IGA MZ ČR, 2004)
V posledních letech dochází v ČR k významnému vzestupu infekcí Treponema pallidum subsp.pallidum. V rámci těchto infekcí se zvyšuje i výskyt kongenitální syfilis jíž lze časnou a přesnou diagnostikou zcela zabránit. Věstník MZČR uvádí v seznamu diagnostických metod i molekulárně biologické techniky ty jsou využívány jen minimálně, výhradně v zahraničí. Cílem projektu je připravit PCR test pro rutinní diagnostické použití v případě syfilis(infekce TPP). Připravený test bude evaluován v terénní evaluačnísrovnávací studii proti klasickým vyšetřovacím metodám. NRL pro dg. syfilis bude průběžně přenášet tyto techniky pro využití ve zdravotnickém terénu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Treponema pallidum; vrozená syfilis; infekční lékařství; mikrobiologie, lékařská mikrobiologie; sexuálně přenosné nemoci; polymerázová řetězová reakce; Sexually Transmitted Diseases; Polymerase Chain Reaction; Syphilis, Congenital; alergologie a imunologie; dermatovenerologie