Sekundární chirurgická a ortodontickoprotetická léčba u dospělých nemocných s rozštěpem rtu a patra - Dušková, Markéta; Mazánek, Jiří; Šmahel, Zbyněk; Koťová, Magdalena; Strnadel, Tomáš; Tvrdek, Miroslav; Kristen, Michal (IGA MZ ČR, 2004)
U dospělých nemocných s těžkým rozštěpem má stálý a výrazný efekt na odstranění stigmatizující disharmonie pouze radikální komplexmí profiloplastika. Racionální podmínkou její úspěšnosti je stabilní optimální vztah řezákových úseků chrupu. Čím je odstranění funkčních problémů a stigmatizující disharmonie u nemocných s rozštěpem dokonalejší, tím je lepší předpoklad pro uplatnění postižených ve společnosti a tak ke zvýšení kvality jejich života. Vzhledem k riziku poruchy řeči jako důsledku čelistního posunu je výhodnější okluzních poměrů dosáhnout pozdní ortodontickou léčbou fixním aparátem v kombinaci s protetickou rekonstrukcí a stabilizací výsledku.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: rozštěp patra; ortodoncie korekční; ortodoncie; Cleft Palate; zubní lékařství; Cleft Lip; chirurgie; Orthodontics, Corrective; rozštěp rtu