Současný výzkum psychoterapie - Timuľák, Ladislav (Triton, 2005)
V souladu se současnými trendy zkoumání konkrétního přínosu psychoterapie autor představuje čtenáři metody objektivního posouzení její prospěšnosti a přibližuje různé nástroje pro zmapování výsledků jejího působení. Seznamuje rovněž s metodami shromažďování poznatků z jednotlivých výzkumů, takzvaných meta-analýz, a se způsoby rozboru faktorů ovlivňujících konečný efekt psychoterapeutických sezení. Mezi tyto faktory patří například osobnostní charakteristiky terapeutů a klientů nebo délka trvání léčby. V oblasti analýzy samotného procesu psychoterapeutického působení se kniha věnuje mimo jiné testování teorie nastupující terapeutické změny. Jsou prezentována i specifika výzkumů ve skupinové, párové a rodinné terapii. Publikace obsahuje mnoho ukázek konkrétních výzkumů a pozornost je věnována i uplatnění teoretických závěrů v praxi.
Keywords: psychoterapie; Psychotherapy; výzkum; Research