Dětská hematologie - Starý, Jan (Galén, 2005)
Rychle narůstající poznatky ve všech oblastech lékařské vědy, rozvoj technologií a dostupnost nových metod zasahují hluboko do pochopení genetických základů a podstaty fyziologických a patologických jevů od prenatálního období přes novorozenecký věk až do dospělosti. Týká se to především pediatrie, která se stala širokým oborem, zahrnujícím stále více mezioborové spolupráce. Rozhodování o nejvhodnějším postupu, uplatnění optimálních algoritmů v rámci diagnostiky a diferenciální diagnostiky i volba racionálního, moderního přístupu k léčbě vyžadují neustálé prohlubování znalostí oboru. Ve čtvrtém svazku Trendů soudobé pediatrie seznamuje okruh autorů - dětských hematologů - zájemce z řad pediatrů s novinkami v etiologii, patogenezi, diagnostice a léčbě některých vybraných nenádorových krevních onemocnění dětského věku. Vybrané kapitoly hematologie jsou oživeny kazuistikami, v nichž autoři přibližují mimořádné průběhy některých vzácných onemocnění.
Trendy soudobé pediatrie ; sv. 4
Keywords: Hematology; hematologie a transfuzní lékařství; hematologie; Hematologic Diseases; pediatrie; Child; dítě; krevní nemoci