Biofyzikální chemie - Kalous, Vítěz; Pavlíček, Zdeněk (Státní nakladatelství technické literatury, 1980)
Publikace uvádí do nového oboru vznikajícího na rozhraní fyzikální chemie, biochemie a biofyziky. V pěti kapitolách vymezuje obor biofyzikální chemie a její vztah k příbuzným vědám a probírá prostorovou stavbu biopolymerů, rovnováhy a transportní jevy v roztocích elektrolytů a biopolymerů, termodynamiku biofyzikálně chemických přeměn a kinetiku biochemických přeměn.
Keywords: biochemie; biologie; biofyzika; chemie biofyzikální; fyzika, biofyzika