Harperova biochemie - Murray, Robert K; Harper, Harold A (H & H, 2002)
Harperova biochemie podává stručný, avšak nezkreslený výklad principů biochemie a molekulární biologie. Poskytuje také četné příklady toho, že znalost biochemie je imperativem pro pochopení dějů potřebnými pro udržování zdraví a pro pochopení příčina racionálního léčení mnoha chorob, což jsou dvě hlavní oblasti zájmu lékařů a jiných zdravotnických pracovníků. Text je rozdělen do tří úvodních kapitol následovaných šesti hlavními oddíly. Oddíl I je věnován bílkovinám a enzymům, pracovním nástrojům organismu. Protože většina chemických reakcí v lidském těle je katalysována enzymy, je naprosto nezbytné pochopit vlastnosti enzymů dříve, než čtenář přistoupí kjiným kapitolám. Oddíl II vysvětluje, jak různé buněčné reakce buď využívají nebo produkují energii a sleduje metabolické dráhy, v nichž jsou synthesovány a degradovány sacharidy. Je popsána rovněž funkce zúčastněných molekul. Oddíl III pojednává o aminokyselinách a jejich osudu a ukazuje, jak metabolismus aminokyselin také využívá a poskytuje energii. Oddíl IV popisuje struktury a funkce nukleových kyselin typu DNA -> RNA -> proteiny. Tento oddíl také popisuje principy technologie rekombinantní DNA, což je oblast, která má neobyčejný význam pro biomedicinské vědy. Oddíl V pojednává o hormonech a jejich klíčových úlohách v mezibuněčné komunikaci a v metabolické regulaci. Aby mohly hormony ovlivňovat buňky, musí nejprve vstoupit do interakce s buněčnými plasmatickými membránami; proto se v tomto oddíle probírá také struktura a funkce membrán. Oddíl VI obsahuje 14 speciálních kapitol, včetně nových kapitol o extracelulární matrix, červených a bílých krvinkách, neuropsychických onemocněních a biochemické akustiky. Dodatek obsahuje seznam hlavních biochemických laboratorních testů používaných v klinické medicině.
Keywords: Biochemistry; biochemie