Stručné dějiny USA - Navrátil, Jan (Svoboda, 1977)
Práce se snaží objasnit základní tendence a nejdůležitější jevy ve vývoji americké společnosti od jejího vzniku až do současnosti. Všímá si nejen politických událostí, vnitřní a zahraniční politiky USA, ale ihospodářských,sociálních a kulturních otázek v jednotlivých obdobích a zamýšlí se nad současným stavem a perspektivami americké Unie.
Keywords: United States; dějiny; History; Spojené státy americké; humanitní vědy a umění