Spor o rodinu - Máchová, Jiřina (Mladá fronta, 1970)
Obecné sociologické problémy rodiny jsou traktovány tak, aby vynikla hlediska, z nichž je rodinný svazek posuzován, a aby byly vyznačeny diskutabilní i neoddiskutovatelné faktory a funkce tohoto svazku. Autorka nastiňuje teorii nukleární rodiny, historický vývoj, rozbor struktury rodinných funkcí a analýzu poměrů v současné nestabilní rodině, jejíž nevyrovnanost považuje za nutný moment změny. Celkově však rodinu pokládá za elementární spojení,"bez něhož by se rozpadla i nejdokonalejší společnost na nesouvislé atomy". Čerpá z rozsáhlé odborné literatury a cituje mnoho statistických údajů
Most ; sv. 1
Keywords: psychologie, klinická psychologie; sociologie; Sociology; Family; rodina