Rozvíjení emoční inteligence žáků : prevence šikanování, intolerance a násilí mezi dospívajícími - Gajdošová, Eva; Herényiová, Gabriela (Portál, 2006)
Prevence šikanování, intolerance a násilí mezi dospívajícími Pro současnou školu je charakteristické, že i přes opakovaně deklarovaný cíl, kterým je komplexní a harmonický rozvoj žákovy osobnosti, klade důraz především na školní výkonnost žáka. Emoční a sociální vývoj žáků, rozvoj samostatnosti a tvořivosti zůstává v pozadí. Zkušené školní psycholožky v této knize shrnují své zkušenosti s všestranným rozvíjením osobnosti žáků v alternativní humanisticky orientované škole. Jejich působení je založeno na těsné spolupráci s učiteli, výchovnými poradci, poradenskými psychology a rodiči. Ukazují, jak poznat a zlepšit sociální vztahy ve třídě, jak pracovat s dětmi s poruchami chování. Pomáhají žákům také při rozhodování o jejich profesní orientaci. Předkládají programy, které jsou zaměřeny na prevenci šikanování a agresivního chování. Publikace je určena učitelům, školním psychologům a výchovným poradcům.
Pedagogická praxe
Keywords: školy; Psychology, Educational; pedagogická psychologie; emoce; šikana; Intelligence; Violence; násilí; Emotions; inteligence; Schools; pedagogika; psychologie, klinická psychologie