Hubneme s rozumem v praxi : glykemická kuchařka, jídelníček a tipy na celý den - Málková, Iva; Štochlová, Jaroslava; Raszka, Radim (Smart Press, 2006)
Nové, již 3. vydání úspěšné kuchařky z řady Hubneme s rozumem, která již byla zcela vyprodána. Kniha obsahuje konkrétní tipy a recepty na snídaně, obědy a večeře se stejnou energetickou hodnotou (snídaně cca 1000 kJ, hlavní jídla cca 1500 kJ), které navíc mají výhodný poměr živin. V knize jsou i nápady na svačiny, nízkoenergetické mlsání a tipy, jak jíst mimo domov – nezbytné informace o energetické hodnotě a složení jídel v restauracích a jídelnách. Oproti běžně předepsaným dietám zde čtenáři najdou mnoho variant konkrétních denních jídelníčků, které si sami jednoduše vyberou a připraví podle své chuti. Recepty jsou určeny těm, kteří chtějí bez pocitu hladu hubnout nebo si váhu udržet, je však jednoduché dotvořit jídlo pro celou rodinu. Nechybí ani sladkosti, moučníky a další zajímavé tipy na mlsání, neboť i ty si může hubnoucí osoba dopřát. Kniha také seznamuje podrobně s glykemickým indexem potravin – jak ovlivňuje hubnutí, jaké potraviny vybírat, jak glykemický index snižovat. Obecně lze říci, že pokud budou dva lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, je pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude jíst převážně potraviny s nižším glykemickým indexem. Kuchařka navazuje na knihu Hubneme s rozumem, zdravě a natrvalo (Smart Press 2005) a je jejím praktickým doplňkem.
Keywords: zájmy a záliby; Diet, Reducing; Glycemic Index; Food, Organic; glykemický index; biopotraviny; redukční dieta; nutriční terapie, dietoterapie a výživa