Chirurgie karcinomu plic - Klein, Jiří (Grada, 2006)
Monografie shrnuje všeobecné poznatky o kancerogenezi plicní rakoviny na úrovni, která odpovídá potřebám lékaře, rozhodujícího o indikaci jednotlivých diagnostických a léčebných modalit u nemocných trpících plicním karcinomem. Je ručena chirurgům, pneumologům, onkologům, a zejména plicním chirugům. V knize najdete poznámky o biologii, epidemiologii, histologické klasifikaci, klinice, diagnostice a stagingu jsou nezbytným úvodem k obecným kapitolám zabývajícím se chirurgickou, pneumoonkologickou a anesteziologickou problematikou operační léčby plicní rakoviny z interdisciplinárního hlediska. V podkapitolách týkajících se méně častých typů operací (rozšířené resekce, miniinvazivní výkony), jsou podrobněji komentovány okolnosti a postupy, které se denní běžné praxi vymykají. Zvláštní oddíl knihy je pak věnován problematice výkonů na lymfatickém systému plic, která je v naší literatuře neprávem opomíjena.
Keywords: onkologie; Pulmonary Surgical Procedures; chirurgie; chirurgie plic; pneumologie a ftizeologie; Lung Neoplasms; nádory plic