Aspergerův syndrom : porucha sociálních vztahů a komunikace - Attwood, Tony; Brejlová, Dagmar (Portál, 2005)
Aspergerův syndrom představuje jednu z nejčetnějších poruch autistického spektra, přesto není mezi veřejností příliš znám a často bývá považován přímo za autismus. Proto se autor, klinický psycholog - specialista na diagnistikování Aspergerova syndromu, rozhodl seznámit laickou i odbornou veřejnost blíže s touto vývojovou poruchou, která se projevuje v oblasti sociálního chování a komunikace. Lidé postižení Aspergerovým syndromem nejsou schopni navazovat a udržovat přátelství, neboť jim chybí schopnost empatie, vedou jednostrannou komunikaci bez odezvy na chování druhých lidí, nerozumí obrazným sdělením a skrytým významům při komunikaci, jejich řeč je pedantsky přesná, leč jednotvárná, jeví hluboký zájem o specifické záliby, zatímco ostatní záležitosti jsou pro ně nezajímavé, vyznačují se pohybovou neobratností. Všechny tyto základní i další projevy lidí trpících Aspergerovým syndromem jsou v knize podrobně popsány. Problematika je pojata ve dvou základních liniích - jednak v popisné linii, sloužící pro odhalení Aspergerova syndromu u dětí i dospělých, ale také v praktické linii, zachycující rady a doporučení, jak s uvedenými handicapy a projevy pracovat. Za hlavní cíl si autor klade srozumitelnost a jednoznačnost knihy.
Speciální pedagogika
Keywords: Psychology, Social; komunikační poruchy; Communication Disorders; interpersonální vztahy; pedagogika; Interpersonal Relations; psychiatrie; Asperger Syndrome; výchova dítěte; pediatrie; Child Rearing; sociální psychologie; Aspergerův syndrom