Patofysiologické mechanismy a možnosti ovlivnění oxidačního stresu při insulinové resistenci a diabetu : úloha protein dinasy C, glutationu, alfa- a gama-tokoferolu - Kazdová, Ludmila (Iga MZ ČR, 2005)
U experimentálních modelů insulinové resistence a nedostatečně kompensovaného diabetu budou sledovány možnosti nutričního a farmakologického ovlivnění patofysiologických procesů zvyšujících riziko rozvoje kardiovaskulárních poruch. V aortě a v myokardu budou sledovány parametry lipoperoxidaxe, antioxidační systémy, aktivita protein kinasy C a produkce oxidu dusnatého ve vztahu k věku zvířat, úrovni kompensace diabetu a přívodu vysokosacharosové a vysokotukové diety. U uvedených modelů bude sledován vlivantioxidační terapie alfa- a gama-tokoferolem a glutationem na lipoperoxidaci, poruchy vasodilatace a aktivitu protein kinasy C. Bude posouzena účinnost antioxidační terapie v kombinaci s farmakologickým ovlivněním metabolických poruch asociovaných s insulinovou resistencí fibráty, thiazolindieny a inhibitory angiotensin konvertujícího enzymu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: inzulinová rezistence; aorta; kardiovaskulární nemoci; gamma-Tocopherol; Aorta; proteinkinasa C; Oxidative Stress; gama-tokoferol; diabetes mellitus; srdce; vnitřní lékařství; Diabetes Mellitus; endokrinologie; Protein Kinase C; Insulin Resistance; diabetologie; glutathion; alpha-Tocopherol; oxidační stres; alfa-tokoferol; Glutathione; Heart; Cardiovascular Diseases