Chemotaktický cytokin MCP-1 a jeho receptory CCR2 a CCR5 u aterosklerotického postižení koronárních a periferních cév - Petřek, Martin; Petřková, Jana; Lukl, Jan; Heřmanová, Zuzana (Iga MZ ČR, 2005)
Cílem aplikovaného výzkumu v imunologii je mj. sledování faktorů vzniku a rozvoje zánětlivých nemocí. Projekt zaměřen na aterosklerózu, zánětlivý proces postihující srdeční a periferní cévy s manifestací ischemickou chorobou srdce resp. dolních končetin.Z imunitních mediátorů uplatňujících se v patogenezi aterosklerózy je důležitý chemokin MCP-1 a jeho receptory CCR2 a CCR5. S cílem ověřit význam MCP-1 u ischemické choroby dolních končetin bude sledována jeho hladina u pacientů a zdravých jedinců. Vzhledem k možnému využití v pomocné diagnostice ischemické choroby bude zjišťována souvislost MCP-1 se stadiem nemocí, popř. laboratorními markery aterosklerózy a zánětu. Genetická část projektu posoudí souvislost polymorfismu CCR s infarktem myokardu. Jedná se o tzv. asociační studii využívající známých CCR genotypů zdravé české populace k odhalení markerů vnímavosti nebo ochrany ke vzniku infarktu včetně analýzy vlivu věku. Cíle projektu odpovídají perspektivám výzkumu v imunologii i kardiologii.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Inflammation Mediators; kardiologie; Peripheral Vascular Diseases; Chemokine CCL2; Arteriosclerosis; Arterial Occlusive Diseases; arteriální okluzní nemoci; angiologie; nemoci koronárních tepen; Coronary Artery Disease; alergologie a imunologie; onemocnění periferních cév; receptory CCR5; infekční lékařství; Myocardial Infarction; Chemokines; mediátory zánětu; infarkt myokardu; chemokiny; chemokin CCL2; arterioskleróza; Receptors, CCR5