Epigeneticky kontrolované změny exprese genů u nádorových onemocnění - Kozubek, Stanislav (Iga MZ ČR, 2005)
Pomocí technologie DNA-mikročipů budou stanoveny transkripční mapy u několika populací zdravých a nádorových buněk s různým stupněm progrese. Porovnáním transkripčních map se budeme snažit o nalezení kombinací genů, pomiňujících kancerogenezi. Dále budeopužita FISH u 3D fixovaných buněk a cytometrie s vysokým rozlišením ke zjištění struktury chromosomů v interfázním jádře. Změny ve struktuře oproti normální tkáni budou porovnány se změnami exprese. Bude učiněn závěr o míře souvislosti mezi strukturou aexpresí v průběhu karcinogeneze. Tím můžeme získat možnost použití nové, levné metody k detekci onkogenní transformace specifické tkáně. Projekt přinese také zavedení techniky DNA-mikročípů na druhém pracovišti v ČR, což bude mít význam pro regionální rozvoj progresivních technologií.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: epigeneze genetická; In Situ Hybridization, Fluorescence; Microarray Analysis; genetika, lékařská genetika; lékařská onkologie; onkologie; struktury chromozomu; buněčná diferenciace; Medical Oncology; cytofotometrie; Chromosome Structures; Transcription, Genetic; biologie; Neoplasms; genetická transkripce; nádory; Cell Differentiation; Cytophotometry; hybridizace in situ fluorescenční; mikročipová analýza; Epigenesis, Genetic