Vakciny proti dvěma typům (MHC I+ a MHC I-) nádorů vyvolaných E6/E7 onkogeny viru HPV 16 - Bubeník, Jan; Bieblová, Jana; Indrová, Marie; Mikyšková, Romana; Reiniš, Milan; Šímová, Jana (Iga MZ ČR, 2005)
Cílem grantového projektu je optimalizace imunologické léčby dvou typů nádorů (MHC I+ a MHC I-) vyvolaných E6/E7 onkogeny viru HPV16. Výzkum bude zaměřen na účinek vakcin připravených v rámci předchozího projektu vnesením genu pro IL-2 a GM-CSF do HPV16+nádorových buněk. Předmětem výzkumu bude rovněž léčebný účinek rekombinantních IL-2, IL-12a GM-CSF cytokinů podaných samostatně nebo spolu s vakcinami z dendritických buněk. U HPV16+, MHC I-, metastasujícího nádoru MK16 bude sledován účinek podání IFN gamma,l který je hypoteticky schopen změnit MHC I- na MHC I+ fenotyp a tím umožnit uplatnění MHC I restringovaných složek imunitní reakce.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Interleukin-2; Genetic Therapy; Genes, MHC Class I; interleukin-12; Cancer Vaccines; genetická terapie; geny MHC třídy I; Interleukin-12; Interleukin-18; interleukin-18; interleukin-2; Neoplasms; biologie; imunoterapie; nádory; Immunotherapy; onkologie; protinádorové vakcíny; faktor stimulující granulocyto-makrofágové kolonie; Granulocyte-Macrophage Colony-Stimulating Factor; alergologie a imunologie