Akutní změny chování a akutní a dlouhodobá toxicita syntetických psychotropních látek a jejich vzájemných kombinací u potkana - Páleníček, Tomáš (Iga MZ ČR, 2006)
Výzkum interakcí extáze (MDMA) s LSD a s psilocybinem na modelovém zvířeti (potkan) se zaměřením na chování (open field, elevated plus maze, startle test) a na měření hladin neurotransmiterů v mozku u volně se pohybujících zvířat pomocí mikrodialýzy. Dlouhodobé sledování a hodnocení kognitivního deficitu (v čase 5 a 10 měsíců od podání) po chronické aplikaci neurotoxických dávek MDMA u potkana, a to po podání MDMA samotné a v kombinaci s piracetamem (předpokládané snížení toxicity). Hodnocení neurotoxicity na 5-HT zakončeních za 5 a 10 měsíců po chronické aplikaci neurotoxických dávek MDMA s využitím imunohistochemického barvení 5-HT transportéru a s pomocí mikrodialýzy, a to po podání MDMA samotné a v kombinaci s piracetamem. Hodnocení pohlavního dimorfismu ve všech výše zmíněných experimentech.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Substance-Related Disorders; psilocybin; psychofarmakologie; poruchy paměti; piracetam; LSD; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Piracetam; Rats; Memory; mikrodialýza; N-methyl-3,4-methylendioxyamfetamin; adiktologie; Lysergic Acid Diethylamide; krysa rodu Rattus; Chemistry, Pharmaceutical; paměť; N-Methyl-3,4-methylenedioxyamphetamine; Psilocybin; farmaceutická chemie; Microdialysis; Memory Disorders