Objektivizace vzájemného vztahu dechových pohybů a funkce páteře - Strnad, Pavel; Šára, Radim; Véle, František; Čumpelík, Jiří; Veverková, Michaela; Zýka, Vít; Smutný, Vladimír (Iga MZ ČR, 2006)
Předmětem našeho vědeckovýzkumného projektu je vztah mezi dechovými pohyby a pohybem páteře. K realizaci projektu bude využita posturografie a fotogrammetrické snímací zařízení. Posturografií zaznamenáme stabilizační procesy těla. Fotogrammetrické snímací zařízení umožní přesně popsat průběh dechové vlny. Na zázískaných výsledků připravíme ucelený preventivní a terapeutický program zahrnující vzájemné propojení vztahu dechové a posturální funkce.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Evaluation Studies as Topic; ortopedie; Work of Breathing; hodnotící studie jako téma; dechová práce; muskuloskeletální systém - fyziologické jevy; Posture; postura těla; tělovýchovné lékařství; páteř; Musculoskeletal Physiological Phenomena; Spine