Úloha nespecifické imunity v procesu rejekce, tolerance a selhání rohovkového implantátu - Filipec, Martin; Holáň, Vladimír (Iga MZ ČR, 2006)
Studium kinetiky změn povrchových markerů buněk nespecifické imunity, jako efektorových buněk rejekce rohovkového transplantátu. Důraz bude kladen na roli makrofágů, eosinofilních a neutrofilních granulocytů a NK buněk. Sledování kinetiky genové expresea produkce inducibilní NO syntázy a NO v procesu rejekce rohovkového transplantátu v závislosti na změně fenotypu efektorových buněk a na klinickém nálezu rohovkového transplantátu. Vyhodnocení interakcí buněk specifické a nespecifické imunity detekcí cytokinů jak na úrovni genové exprese, tak na úrovni vlastního produktu. Sledování změn fenotypu efektorových buněk rejekce rohovnkového transplantátu v závislosti na navození tolerance.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: biomedicínský výzkum; rejekce štěpu; Graft Rejection; makrofágy; Corneal Transplantation; Nitric Oxide Synthase; Macrophages; buněčná imunita; Immunosuppressive Agents; transplantologie; transplantace rohovky; Risk Factors; oftalmologie; granulocyty; synthasa oxidu dusnatého; rizikové faktory; Immunity, Cellular; Granulocytes; Biomedical Research; imunosupresiva; alergologie a imunologie