Molekulárně genetické aspekty proarytmického působení neantiarytmických preparátů - Novotný, Tomáš; Chroust, Karel; Semrád, Bořivoj; Vlašínová, Jitka; Šišáková, Martina; Kadlecová, Jitka; Gaillyová, Renata (Iga MZ ČR, 2006)
Vedlejším účinkem celé řady běžně užívaných léků může být proarytmie - prodlužování QT intervalu a zvýšené riziko náhlé smrti na podkladě maligních arytmií. Jev byl označen jako získaný syndrom dlouhého QT intervalu a jeho mechanizmus zůstává nejasný. Podkladem kongenitálního syndromu dlouhého QT intervalu jsou mutace genů pro srdeční iontové kanály. Mutační analýza těchto genů u případů proarytmie přispěje k pochopení mechanizmů arytmogeneze.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: mutace; Torsades de Pointes; kardiologie; biologie; torsades de pointes; Long QT Syndrome; syndrom dlouhého QT; Mutation; srdeční arytmie; genetika, lékařská genetika; farmakoterapie; geny; Genes; Arrhythmias, Cardiac