Možnosti lokalizace sentinelové uzliny gama sondou a stanovení její prediktability u karcinomů hlavy a krku - Stárek, Ivo; Betka, Jan; Koranda, Pavel; Zbořil, Vítězslav; Hušák, Václav; Astl, Jaromír; Mrzena, Lubor; Ungerová, Věra; Taudy, Miloš (Iga MZ ČR, 2006)
Sentinelová uzlina bude identifikována gama sondou po předchozí aplikaci radiofarmaka u pacientů s karcinomem hlavy a krku s klinicky negativním nálezem na krčních uzlinách. Budou hodnoceny možnosti provedení a prediktivita této metody na základě porovnání histopatologického stavu sentinelové a ostatních zlin, odstraněných během blokové disekce krčních uzlin. Domníváme se, že tato metoda sentinelové uzliny omezí počet indikovaných elektivních blokových disekcí u pacientů s klinicky negativním nálezem nakrčních uzlinách.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: sentinelová surveillance; Gamma Cameras; onkologie; otorinolaryngologie; nádory hlavy a krku; radiofarmaka; Sentinel Surveillance; Head and Neck Neoplasms; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; gama kamery; Sentinel Lymph Node Biopsy; Radiopharmaceuticals